A karácsonyi őrület nálam nyáron kezdődik!

Július vége van, robog a nyár, még egy hónapot együtt leszünk itthon a srácokkal.

Nekem mégis előre kell gondolkodnom, az őszi bölcsi- és ovikezdésre, és még azon is túl, hiszen én magam is új életet kezdek, mert most már nem kétgyerekes anyuka leszek, hanem kétgyerekes, dolgozó anyuka. Sok szürke folt van még a jövőképemben (és kérdőjel, hogy hogy fogok mindent menedzselni), de az biztos, hogy ha eddig is el voltam havazva mindennel, akkor ezután kétszeresen el leszek.

Hacsak nem gondolkodok és cselekszem jó előre!

Nálam a karácsony AZ ünnep, imádom minden készülődésével-nyűgével együtt és nem vagyok hajlandó alább adni a szokásos karácsonyi csodavilágomnak. Ezért úgy döntöttem, hogy már most, a nyár közepén elkezdem a készülődést, hogy biztosan minden flottul menjen.

id-100185237.jpg

( a kép forrása: freedigitalphotos.net )

Először is, lássuk, hogy mi mindent szoktam is előkészíteni:

- Akcióterv

Én *imádok* listákat, akcióterveket készíteni, ezek nekem nagyon hatékony segítséget nyújtanak akár a mindennapok szervezésében is. 
Van egy karácsonyi mappa a számítógépemen, és évek óta ide gyűjtöm minden ötletemet. Van egy excel file-om, amiben nyilvántartom, hogy kinek fogok ajándékot adni, mi lesz az ajándék, mennyibe kerül, és mi a státusza (megrendelve, csomagolva, stb)
Ebben a fileban szerepel, hogy kézzel készített vagy gasztro-ajándékokhoz milyen hozzávalók kellenek, illetve update-elem magam az elkészítési fázisokról is.
Egy másik fülön szereplenek azok, akiknek képeslapot szeretnék küldeni és a címük -  ezt nem árt néha átnézni, főleg a külföldön dolgozó rokonok-barátok vonatkozásában!

A mappában helyet kapnak az aktuális inspirációk is, hogy milyen stílusú legyen a díszlet, az ajtódísz, illetve én minden karácsonykor készítek ajándékként egy karácsonyfadíszt, az ötleteket szintén lementem év közben, így már csak az alapból jó ötletekből kell kiválasztanom az igazit.

Itt találhattok szuper letölthető tervezőket a printeresten magyarul és angolul. Én személy szerint nagyon szeretem az Urban-Eve-féle tervezőket is :)

- Kezdődhet a vásárlás!

- Sziasztok, Orsi vagyok és e-bay függő.
- Szia Orsi!
- Már 3 napja nem vásároltam az e-bayen dolláros tételeket
- *taps*

Hát igen, bevallom, nem tudok ellenállni a számomra megfejthetetlen dolláros tételeknek. Igen, bennem van a félsz, hogy minden mérgező, amit vásárolok, de igyekszem olyan dolgokat vásárolni, amit máshol is lehet kapni. Hogy elkezdtem-e a karácsonyi felkészülést? Igen.
Először is, ha most intézem a karácsonyi rendeléseket (leginkább dekorációs tételek), akkor biztosan megérkeznek időbe, és nem esem abba a hibába, hogy csak akkor kapok észbe, amikor már a menü összeállításán kellene gondolkodnom és már üresek a polcok az áruházak dekorációs osztályain. 
Ezenkívül így meglepetést szerzek magamnak is, hiszen most megrendelem a dekorcuccokat, berakom a karácsonyos dobozba, megfeledkezem róluk, és majd ha eljön az ideje, újra megtalálom és kiélvezhetem őket :)

id-10041629.jpg

(a kép forrása: freedigitalphotos.net)

- Próbavacsora

Talán már említettem, hogy nem vagyok egy gourmet /mester szakács, cukrász, ezért hiába találom ki a legegyszerűbbnek tűnő fogásokat, néha kifognak rajtam. Ezért jó előre ki szoktam találni a karácsonyi menü és süti-sort. Ha még a nyáron, vagy kora ősszel kínálom a családnak, apránként amit karácsonykor fogok, akkor megúsztam, hogy a szent este előtt két héttel tegyem az asztalra próbaként az ünnepi menüt, s így unalmassá váljon. 

id-100322232.jpg

(a kép forrása: freedigitalphotos.net )

- Eloszló költségek

Én nem mondom, hogy mindenkinek meg kell venni már nyáron a karácsonyi ajándékát, hiszen ki tudja, hogy mit fog majd akkor kérni?! DE! És itt jön a csavar. Mint korábban írtam róla, minden januárban elkezdünk spórolni a nyaralásra, a nyaralás után pedig a spórolást folytatjuk, csak a félretett pénzt a karácsonyi ajándékokra gyűjtjük. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy totál lenullázzuk magunkat november-december hónapokban. És időközben, ha esetleg van olyan családtagunk vagy barátunk, aki már biztosan tudja ősszel, hogy mit kér karácsonyra, akkor megvehetjük neki, vagy elkülöníthetjük rá a pénzt, úgy, hogy a pénztárcánk ne érezze meg különösképpen az extra kiadást. Ugyanez vonatkozik a kézzel készített ajándékok hozzávalóinak beszerzésére is. 

- A halogatás a tett halála

Ezt a mondatot rám és a kézműves ajándékok készítésére találták ki. Megvannak a tervek, aztán, vagy csinálnám és nincs otthon minden alapanyag, vagy megvan minden, de nincs időm az elkészítéshez. Aztán ott állok az ajándékozás előtt, nulla elkészült ajándékkal, és szidalmazom magam, hogy pedig mennyi időm lett volna ezeket megcsinálni...  Ezért megpróbálom mindig még a karácsonyi rohanás előtt beszerezni az alapanyagokat és szépen lassan, akár munkafázisonként rászánni egy kis időt az elkészítésre. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek közreműködésével készülő ajándékokhoz általában kétszer annyi idő kell :)

 83dda9233a5d68b52702b537467b7d6c.jpg
(a kép forrása: pinterest )

- Hagyományteremtés

Őszintén szólva, még csak most kezdünk berendezkedni a kétgyermekes-emlékgyártós ünneplésre. Minden évben máshogy van nálunk a karácsony, fel van osztva a három nap, egy nap itthon, egy nap egyik nagyszülőknél, egy nap a másik nagyszülőknél, csakhogy ezek a napok minden évben rotálódnak. Az első hagyomány amit teremtettünk, az az, hogy nálunk a fa nem 24.-én kerül felállításra, hanem korábban, mivel nagyon szeretjük a fát, de karácsony előtt azért hangulatosabb, mint utána. 
Aztán kipróbáltuk még a reggeli ajándékozást, de azt sem jött be annyira, mert a férjem annyira nem "morning person", hogy konkrétan átaludta az ajándékbontást (és azt is, ahogy utána a gyerekek a fején ugráltak, hogy rakja össze az autópályát), másrészről tőlem távol is áll ez a nagy amerikanizálódás, nálunk szent este van, nem másnap reggel. Szóval most még van időnk kitalálni, hogy melyik forgatókönyv lenne a legjobb a családunknak, plusz azt is megbeszéltük, hogy lesz valami aktív karácsonyi program, amiből nem engedünk. Amikor az én családomnál karácsonyozunk, akkor a tesómékkal főzés a hagyomány (idén mondjuk ez is kicsit parkolópálya, mert éppen egy hónapos lesz a babájuk szenteste :) ), de mindenképpen be akarunk vezetni egy karácsonyi hagyományt, amit mi négyen, együtt csinálunk és élvezünk. Sokak moziba járnak ilyenkor, vagy korcsolyázni mennek esetleg, esznek egy kürtöskalácsot, vagy valami.. Mi még törjük a fejünket, hogy mi lenne az ideális, ezt is kipróbálhatjuk előre, írhatunk bakancslistát, megtervezhetünk mindent az utolsó percig.  

 

*Lehet, hogy ez túlzónak tűnik így júliusban, de nagyon fontosnak tartom, hogy minden rendben legyen karácsonykor. Az egész családnak új, valószínűleg elég hektikus lesz ráállni az új munkarendre, és hát a srácok ezekből a karácsonyokból szerzik a remélhetőleg mesés emlékeiket, sőt ebből merítenek majd, amikor a saját gyermekük karácsonyát fogják tervezni. Az a minimum, hogy mindent elkövetek, hogy csodás és felejthetetlen élményben legyen részük!*

 Szóval, ha Te sem szeretnél elhavazódni karácsonykor, akkor nyugodtan kezd el a készülődést mostanában :) Tök oké! ;)