Öt fontos tudnivaló az ovikezdésre - VENDÉGPOSZT!

Bár éppen a jól megérdemelt pihenésünket töltjük, mindenképpen elő kellett vennünk az óvodakezdés témáját.

Megkértem Rami barátnőmet, aki PTE-n végzett óvodapedagógus szakon, hogy alkalomadtán örvendeztesse meg a blog olvasóközönségét egy-egy cikkel. Rami jelenleg egy klassz játszóházban kamatoztatja óvónéniként szerzett tapasztalatát. Szabadidejében a Stílus és egyéb blogot és youtube csatornát szerkeszti, hobbija a DIY dolgok gyártása, a lakás csinosítgatása, és az olvasás.

Fogadjátok most szerettel első vendégposztját, aminek a témája és célja, hogy segítsen a szülőknek és a gyerekeknek, hogy az óvodakezdés minél zökkenőmentesebbre sikerüljön!

 

Sziasztok,

 

Először is köszönöm Orsinak, hogy gondolt rám, és érdemesnek tart arra, hogy vendégposztoljak itt, az Anya Szakkörön.

Remélem élvezni fogjátok ezeket az írásokat, de ha mégsem, hát legalább találtok majd bennük valami érdekeset. Azonnal el is kezdeném a vékony jégen táncolást, mert egy nagyon aktuális téma az, amiről írnék Nektek.

Mit is érdemes tudnia a gyereknek, mielőtt óvodába megy? Ha bölcsis volt, nagy valószínűséggel ezek a dolgok már menni fognak neki. Ha előtte otthon voltatok együtt, nem biztos. Nem túl rövid a lista, szóval lássunk is neki.

Az első, és legfontosabb, legalapvetőbb, mégis legnehezebb dolog: szóljon, ha valamire szüksége van, vagy valami baj van. Tudom, hogy ez nagyon sok szülőnek érthetetlen, mert persze, azért van az óvónéni az óvodában, hogy figyeljen a legdrágább kincsünkre. De sajnos, amikor bezsúfolódik egy csoportba 23-25 gyerek, akkor az óvónéni sem tud minden pillanatban ott lenni. Lehet, hogy éppen lecsúszik egy ellökésről, egy megcsípésről, vagy csak arról, hogy pisilni kell. Sajnos volt részem olyanban, hogy a gyerkőc elkezdett sírni, és nem sikerült rájönni, mi lehet a baja, pedig már a dajka néni és a gyerekek is találgatták. Tudatosítsuk benne, hogy bármire szüksége van, valami nem tetszik neki, esetleg valami baj történt, vagy csak szimplán nem szereti a vajas-lekváros kenyeret, szóljon.

A második az evés. Egy óvodát kezdő, 2,5-3 éves gyerkőc már elég nagy ahhoz hogy tudjon egyedül enni. Tudom, sok odafigyeléssel jár megtanulni, hogy hogyan fogjuk a kanalat, és nem isszuk a tányérból a levest. Nem kell késsel-villával enni, elég ha kanállal megy, és annak is örülünk, ha nem ugrál fel az asztaltól kétpercenként a kicsi. Erre szerintem elég ez az egy hónap, ami még hátra van a nyárból, hogy megtanuljuk. Akkor állunk fel, ha mindenki végzett az evéssel, nem anya-apa etet, és nem játszunk evés közben.

A harmadik is egy rettentő fontos dolog: szobatisztának lenni. Nagyon sokan gondolják, hogy ez nem probléma, pedig sajnos az. Az a gyerek, aki még nem szobatiszta, sajnos nem óvodaérett. Természetesen egyszer-egyszer elő fog fordulni a baleset az új, elsőre stresszes környezetváltásnak köszönhetően, de alapvetően az óvoda nem gondozási, hanem nevelési intézmény, és ráadásul nincs biztosítva az sem, hogy a már használt pelenkát megfelelően tároljuk.

A negyedik dolog: öltözködés. Itt is az alapvetőbb dolgokra kell gondolni. Húzza fel a cipőjét, húzza fel a nadrágot pisilés után. Nem várjuk el egy három évestől, hogy kössön cipőt, és boldoguljon a kabáttal, meg a zipzárral, de azért pisilés után tudja felhúzni a bugyit, és a nadrágot. Lányoknál a harisnya mindig kicsit nehezebb dolog, ezt ne várjuk el ilyen piciktől még. Muszáj igazítani, ha nem akarjuk, hogy kellemetlenül érezze magát az egész napos húzogatástól.

Az ötödik dolog mi a nevük, és mi a jelük. Ez az egyik legfontosabb dolog. Mi az első héten még egy pólóra csíptethető kis táblával szoktuk megoldani, amire rárajzoljuk a jelüket, és mellé írjuk a nevüket. A gyereknek a legfontosabb, hogy magával tisztában legyen. Akár Ti is készíthettek ilyen kis táblát, és már otthon is flangálhat ebben a gyerkőc, vagy ha táblát nem tudtok, egy papírból készült nyakbaakasztó is megteszi. A jelre folyamatosan szükség van az oviban. Ha csak egy pulcsit akarunk eltenni, akkor is.

És végül, vehetjük ezt akár a +1-nek is, hogy az óvoda jó, játsszon sokat, és érezze magát jól. Ha már az ovi elkezdésekor, vagy akár a beszoktatáskor érzi a gyerek, hogy stresszelünk, aggódunk, akkor nehezebben fog menni az egész. Erősítsük benne, hogy ez egy nagyon jó dolog, sok kis barátja lesz, és mi érte jövünk délután. De ez már beszoktatási téma, majd egy másik bejegyzésben megbeszéljük.

Remélem hasznos volt számotokra ez a pár dolog, és természetesen ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel kommentben.Tudom, elsőre kicsit soknak tűnik, de higgyétek el, ezek olyan alap dolgok, amiket már simán meg tud csinálni egy óvodás gyerek.

 

Rami

 

 

 Nem kell kétségbe esni, kedves szülők! Az ovikezdésig hátralevő idő, bőven elég arra, hogy a fentiekkel felkészítsük a gyermekünket az ovikezdésre! :)