Palackba zárt óceán

Régóta tervezem, hogy belevágjunk tudományos-fantasztikus kalandokba itthon, de bevallom őszintén, eddig a Fiacskát nem nagyon érdekelte az ilyesmi, úgy meg nem volt buli. De most, az ovi küszöbén végre felvirradt ennek is napja :)

coverfoto.jpg

Először valami egyszerű, de látványos dologgal szerettem volna kezdeni, de mivel égetni való magnézium éppen nincsen a háznál, maradtam a Palackba zárt óceánnál. 

Hozzávalók:

- műanyag üveg

- víz

- kék ételfesték

- olaj

- tölcsér

 

osszetevok.jpg

 

Elkészítés:

1, Félig töltsük meg az üveget vízzel.

2, Tölcsér segítségével adjunk hozzá néhány csepp ételfestéket, majd rázzuk össze.

3, Öntsünk hozzá olajat és rázzuk fel.

 

Üvegnek én egy sima, fél literes ásványvizes üveget használtam. Ha van esetleg gyerekzáras üveg, teszem azt szájvizes, az még jobb választás lehet! Minden lépésnél hagytam, hogy a Fiacska segítsen. A tölcsér gyakorlatilag csak ezért kell :) A festék  oldódása a vízben nagyon látványos, hívjuk fel rá az izgatott kis lurkók figyelmét!


 Az eredeti leírás szerint 1/3 rész víz és 2/3 rész olaj volt írva egy 2 l-es palackban, de ezt én egyrészt merőben pocséklásnak tartom, másrészt a kis mancsok könnyebben megbirkóznak egy fél literes üveggel. Úgyhogy mi végül nem is töltöttük tele az üveget, a hatás ugyanaz.
Ha nem gyerekzáras a palack kupakja, érdemes egy pár nyomás pillanatragasztóval rögzíteni, az esetleges baleseteket elkerülendőn..

Az én kisfiamat ugyan marhára nem érdekelte, hogy miért válik szét a víz az olajtól (mondjuk 2,5 évesen ezt nem is csodálom), de biztos vannak nála nagyobb, tudományos érdeklődésű gyerekek szülei is az olvasótáborban. A válasz az, hogy a víz molekulái polárisak (tehát az egyik végükön pozitív, a másik végükön negatív töltés van), így tapadnak egymáshoz, míg az olaj molekulái polaritás nélküliek (apolárisak), így azok nem tapadnak a víz molekuláihoz, csak egymáshoz (poláris a polárisban, apoláris az apolárisban oldódik). A rétegződésben pedig a sűrűségnek van szerepe: a víz sűrűsége nagyobb, mint az olajé, ezért az rétegződik alulra. 

eleskep1.jpg

Szerintem nagyon lenyűgöző látvány.

Azon szerencsés családok, akik tengernél (óceánnál) nyaraltak, hazaérve elkészíthetik mementónak is :)

 

Ezentúl minden pénteken tudóspalánta bejegyzés ;)