12 ok, amiért be KELL íratnod a gyereked a könyvtárba

books_at_hogwarts_library_restrictred_section.JPG

 

Gyerekkorom legeslegjobb mese-élménye egyértelműen könyvtári könyvhöz kapcsolódik. Óvodás koromban, Apukám elvitt engem és a tesómat az egyik városi könyvtárba, ahol kedvünkre válogathattunk a könyvek közül, miközben Apa is választott magának olvasnivalót. A tesómmal közösen találtuk meg Lázár Ervin Berzsián és Dideki c. meséjét, ami azonnal belopta magát a szívünkbe. Irtó izgi volt és nagyon-nagyon vártuk az esti mesét, és könyörögtünk, hogy -Apa, méég, csak méég egy fejezetet!! Nagyon szórakoztató volt. Utána, hosszú időn keresztül, évente legalább kétszer kikölcsönöztük. Annyira megszerette az egész család, hogy amikor terhes voltam a Fiacskával, Apa, jó nagypapaként a délutáni szieszták alkalmával a pocaknak mesélte ezt a kedves-bájos kis történetet :)

Ezt az élményt mindenképpen meg akarom osztani a gyerekeimmel.
Fiacska is nagyon szereti a könyveket és a meséket, 2,5 éves, de már most helyhiány van a könyvespolcain :) A Kicsilányom szintén "falja" a könyveket, de még kicsit sajátosan :)

1495460_805820832816370_5203069752663039323_n.jpg

És akkor jöjjenek az érveim a könyvtárazás mellett:

1, Ha elkezdtek a gyerkőcöddel könyvtárba járni, egy állandó és tartalmas programmal gazdagodik a kapcsolatotok!

2, A példamutatásod olvasó gyerekből olvasó felnőttet teremt :)

3, A legtöbb (ha nem az összes) közkönyvtár használata 14 év alatt ingyenes.

4, Kölcsönzéssel kiszűrhetitek, hogy melyik mese tetszik a leginkább a kis olvasó-palántának. Nem kell egy vagyont otthagyni a könyvesboltokban, olyan könyvekért, amelyek aztán csak a port fogják, vagy amik csak játék-erőd építéshez kellenek majd. És ha tudod, hogy mit szeret, könnyebb lesz neki ajándékba könyvet venned :)

5. A könyvtárak sok gyerek- és családi programot szerveznek, diavetítéstől, kézműves elfoglaltságokon át a vetélkedőkig, ezeken kívül pedig értesülhetsz a környéketeken zajló gyerekprogramokról is.

6. A könyvtárból nem csak könyveket, mese cd-ket, dvd-ket és diafilmeket is kölcsönözhettek, sőt, hallottam olyan helyről, ahol még társasjátékozni is lehet! 

7. Ha kölcsönzött könyvekből is olvastok mesét, Neked sem kell beleőrülnöd, hogy minden áldott este ugyanazt a mesé(ke)t kell olvasnod a gyereknek. Max egy hónapig, amennyi a kölcsönzési idő ;)

8. A könyvtárból kölcsönözhetsz olyan könyvet is, ami a boltokban már nem kapható - gondolok például az aktuális és katasztrofális Anna, Peti, Gergő könyvhiányra!

9. Iskolásként ki tudjátok kölcsönözni a kötelező olvasmányokat, segédanyagokat, a gyerkőc számára érdekes plusz lexikonokat, enciklopédiákat, amik segíthetnek megismerni, megérteni és megszeretni az adott témát. 
Én, személy szerint oda voltam a Park-Usborne, Mi micsoda? könyvekért, de bármilyen állatos-növényes-történelmi-földrajzi képes lexikont órákig tudtam olvasgatni :)

10. A könyvtár a hóbort-könyvek korlátlan tárháza! Hogy mik is a hóbort könyvek? Azok a könyvek, amik a gyerekek fel-fellobbanó érdeklődésének a sugarába kerülnek. Pár példa: origami, barátság karkötő fonás, sportok, sportolók, háziállat tartás, lányok könyve, fiúk könyve, karácsonyi dekoráció-ajándék készítés, kalózok, dinók, barkácsolás, stb. Olyan könyvek, amik pár hónapon belül vagy egy-két olvasás után, felkerülnek a porcra - örökre, vagy a következő szezonra. 

11. A beiratkozással felelősség is jár, ez pedig egy fontos lecke, amit minél korábban érdemes megtanítani a gyerekeknek, csak a hasznukra válik!

+1. Mindenki megérdemel egy saját olvasójegyet! :)

 

A könyvtárválasztásról

Szerintem érdemes egy kisebb könyvtárat választani, ahol együtt (egymás mellett) van a felnőtt és gyerek részleg, így később, ha már egyedül is el tudna menni (magyarán ciki lenne kísérővel mennie), lesz okod, hogy vele tarts (és így neki sem lesz kellemetlen - egy ideig :) )  Keressünk olyan könyvtárat, ami viszonylag közel van hozzánk, hiszen elképzelhető, hogy több, nagyobb könyvet is haza kell cipelnetek. Plusz, ha a közeletekben van a könyvtár, jó eséllyel olyan programokat ajánlanak, amik szintén a közeletekben kerülnek megrendezésre.

 

Az eredeti kép forrása itt található.