Só-liszt gyurma recept

A só-liszt gyurma az egyik legnagyszerűbb találmány a világon!

Rengeteg módon használható, fillérekből és rendkívül rövid idő alatt elkészíthető. Igaz, hogy ez is maszatolós játék, de könnyen takarítható is, és szerintem gyerek még nem unatkozott mellette.

Több só-liszt gyurma recept is kering a neten, de én totál az egyszerűség híve vagyok, ezért a "hagyományos", gyerekeknek való receptet fogom leírni (és ezt is használjuk itthon)

További receptek ide kattintva olvashatóak!

Só-liszt gyurma

Hozzávalók:

- 2 bögre liszt

- 1 bögre só

- 1 bögre víz

- 1 teáskanál babaolaj

Elkészítés

 

1. Keverjük össze az összetevőket egy nagy tálba.

2. Kész!

Na, de komolyra fordítva a s(z)ót: A vizet természetesen kisebb adagokban öntsük hozzá, úgy könnyebb eldolgozni szerintem. A babaolaj pedig azért kell, mert attól kevésbé morzsolódik. Mindegy, mekkora bögrét használunk, csak ugyanakkorával mérjük ki a három fő összetevőt.
Figyeljünk oda, hogy sóból ne a legdurvább, asztali sót vegyük, mert az ugyan tényleg nagyon olcsó, de nem olyan jó dolgozni vele. A finomított sóval készült gyurmának jobb az érintése és szebben is szárad. 


Persze készíthetünk színes gyurmákat is, ételszínezővel, festékkel színezett vízzel, temperával, természetes színezékkel (pl céklalé, stb) vagy kifesthetjük utólag is a már kész pályamunkákat.

És a felhasználás?

 

Itt aztán még csak a képzelet sem szabhat határt a megvalósításnak, mert ha elakadunk, csak beírjuk a google keresőbe, hogy salt dough aztán csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy vajon ez miért nem nekünk jutott eszünkbe?!

 Íme pár ötlet képekkel:desktop18.jpg

Játékkonyhába péksütemény vagy zöldség-gyümölcs (vagy pizza, édesség, stb)

Karácsonyi vagy húsvéti dekoráció (Ehhez ajánlom figyelmetekbe az e-bayen pár száz forintokért kapható, 4-es csomagolású tematikus süti kiszúró formákat - ingyen szállítással- Ez úgy mézeskalácshoz, mint bármilyen száraz kekszhez tökéletes, és persze szuper karácsonyfa-díszeket vagy tojásfa dekorációt készíthetünk velük. Kiszúrja a kisgyerkőc, anya kisüti/kiszárítja, aztán együtt szépen ki lehet őket festeni, aztán a lurkó ragyogó, büszke arccal adhatja át ajándékba a nagymamáéknak :) )

Ajtó- vagy asztaldísz - megbolondulok ezekért a kis kaktuszokért, tuti csinálunk egy pár ilyet nemsokára :)

Medál, nyaklánc, karkötő stb. - Az igazán bevállalós anyukák hordják is! :) De szuper ajándék kis barátoknak is!

És persze a legnépszerűbb:

Kézlenyomat:

Egyszer, még szülőségem hajnalán képes voltam elkölteni 10e Ft-ot egy lenyomatkészítő szettre, ami aztán használhatatlannak bizonyult. Azóta persze okosabb lettem (vagy legalábbis praktikusabban gondolkodom), úgyhogy pár hónappal később legyártottuk anyák napjára a kisfiam kézlenyomatát az összes nagymamának (2) és dédnagymamának (3) és persze egyet csináltunk itthonra is :)
Sablonnak itt is egy műzlistálat használtunk, és persze én festettem, nem a gyerek :)

Ne felejtsetek el lyukat csinálni a felakasztani való díszekbe, medálokba, stb! Erre tökéletesen alkalmas egy kis darab hurkapálca vagy fogpiszkáló, esetleg egy szög.

slgykezlenyomat.jpg

 Tavasszal folyt köv a kisasszonnyal :) 

 Jó gyurmázást! :)

 

A nem saját képeket a google képkeresőjéről ollóztam össze.