Színválogatós kukac

caterpillar_color_sorting.jpg

 

A színválogatós kukac egyszerű, de nagyszerű módja a játékos szín-tanulásnak.

 

Ezt a bejegyzést a fantasztikus Toddler Approved! blogból honosítottam.

Amire az elkészítéshez szükségünk van:

Színes kartonpapír
Olló
Táblagyurma
Egy nagyobb felület, ahová kirakhatjuk a kész kukacot

Hogyan készítsük el a foglalkoztatót?

A színes kartonokból vágjunk ki köröket, ehhez sablonnak tökéletes egy müzlis tál.

A maradék kartonpapírból vágjunk ki különböző kis formákat - körök, négyzetek, háromszögek, szívek, stb. 
Rajzoljunk a kukacnak nagy szemeket és ne feledkezzünk meg a csápokról sem, majd tegyük ki a kukacot a falra, az asztalra, vagy ahol éppen hely van. Csinálhatunk hozzá lábakat is, így a kukacunkból százlábú lesz :)

Magyarázzuk el a gyerkőcünknek, hogy mi a feladat: a kis formákat ragassza az azonos színű körökbe (vagy alá, vagy felé .mindegy).
Annak ellenére, hogy ez a foglalkoztató alapjában a színválogatásról szól, kitűnő alkalmat biztosít arra hogy, megismertessük a kicsikkel a formákat. Ezen kívül érdekessé tehetjük a játékot egy kis matekkal is: összeszámolhatjuk, hogy hány féle forma van, egy kockának hány sarka, stb.
Az óvódások már önállóan is elfoglalhatják magukat ezzel a játékkal, de ne legyünk restek segíteni nekik, vagy csak simán együtt csinálni velük,ha ők igénylik ezt. Számukra kiegészíthetjük a formákat néhány számmal és betűvel is.
Plusz ötlet: Úgy adjunk betűket a játékhoz, hogy ha mindet felteszi a kukacra, akkor egy értelmes szót adjon ki!
Ha táblagyurmával használunk, a kukacot és a formákat újra és újra elővehetjük. Ha igazán tartós foglalkoztatót szeretnénk csinálni, akkor lelaminálhatjuk az egészet.
Nagyon ötletes és pár perc alatt elkészíthető ez foglalkoztató.
A legkisebbnek sem kell a nagytesó mellett unatkozni, amíg ezzel játszik, sima -a kukaccal megegyező színű- post iteket ő is ki tud tenni.
Nagyon fontos, hogy ne legyenek nagy elvárásaink, és ne legyünk csalódottak, ha az utód nem váltja be azonnal a hozzá fűzött reményeket! A lényeg a JÁTSZVA tanulás, és hogy együtt jól érezzük magunkat a gyerekekkel, nem pedig az, hogy lefekvés előtt vissza tudja mondani, hogy hány sarka van a trapéznak meg a paralelpipedonnak (jó, tudom, az térbeli és nem sík alakzat).
A gyermeki elme ezerszer kreatívabb a felnőttnél, nem tudhatjuk, hogy milyen megfontolásból rakta a kék háromszöget a kukac piros részébe, bizonyára nagyon jó oka volt rá, még ha nem is tudja nekünk elmagyarázni. Ismétlem, ez első sorban játék!
Jó szórakozást :)