Foglalkoztató és fejlesztő játékok 6-12 hónapos babák számára

Amikor a Fiacskával terhes voltam, rendeltem neki két kézzel varrt játékot. Kb a terhesség utolsó előtti hetéig csak ezek voltak meg. Aztán egyszercsak kétségbe estem: hiszen ez a gyerek halálra fogja unni magát! 
Mit tudtam én még akkor a babákról, hiába olvastam el minden elérhető cikket, könyvet, az agyamig végül nem jutot el az információ - ezt tudjuk be a "kismama-agynak" - köszi, hormonok :)

Aztán elkezdődött a dömping. Mi is vettünk még játékokat, aztán kaptunk a babaváróra, a nagyszülőktől, mindenkitől, amíg végül ki nem folyt a különféle játéktárolókból a sok minden. Persze ez még csak az első időszak volt, azóta csak nőtt a játékhalmaz.

Így is volt, hogy nem volt neki jó semmi. Ott ült, körbevéve egy tucat játékkal, látványosan unatkozott, aztán egyszer felcsillant a szeme és elkezdett mászni. 
A cél egy szinte kiürült ásványvizes üveg volt. Körülbelül fél órán át azzal játszott. 
A következő alkalommal Apa övtáskáját kaparintotta meg és nem viccelek, 7-8 hónapos volt, de majdnem egy órán keresztül azzal játszott. Húzta-vonta, rángatta, forgatta, emelgette, csócsálta, és fantasztikusan jól szórakozott. 

Ekkor jöttem rá, hogy valamit nagyon nem jól csinálok. Újra elővettem a szakirodalmat, és végre hagytam, hogy az olvasottak elérjenek a tudatomig is: a kevesebb több. Na és mi az az önálló játék?

Az önálló játékra nevelés nem azt jelenti, hogy elárasztom szegény gyereket egy tonna játékkal, akkor majd jól tud szórakozni. Először is meg kell értenünk: a túl sok információ csak frusztrálja a kicsiket. Nem tud választani, csak 2-3 opció közül. 10 játék nagyon sok már nekik.

Ezen kívül arra is érdemes figyelnünk, hogy cserélgessük a játékokat. Ne mindig ugyanazokkal játsszon, mert hamar rájuk fog unni.

Plusz egy nagyon fontos észrevétel: Minden játék azonnal izgalmas lesz, ha bekerül egy dobozba. Akár látta, amikor beleraktuk, akár csak a doboz zörgéséből tudja meg, hogy van benne valami, egyaránt felkelthetjük az érdeklődésüket.

Nem kell vagyonokat költenünk játékokra, otthoni alapanyagokból is nagyon sok játékot, foglalkoztatót saját magunk is elő tudunk állítani, amik az önálló játékra nevelik a gyerekeket.

Fontos: az önálló játék nem azt jelenti, hogy "magára hagyjuk" a gyermeket! Természetesen nagyon hasznos ez a tevékenység, ha éppen főzünk, mosunk, takarítunk, meginnánk a teánkat, kávénkat, elrendeznénk a kisebb-nagyobb tesókat, de mindig legyen fél szemünk a babán! Nem kell neki megmutatni, hogy hogyan "kell" játszani egy játékkal, bízzuk a kreativitására a dolgot! Azonban, ha segítségre szorul (pl szeretné rátenni a dobozra a tetejét, de nem megy neki, vagy fordítva), akkor legyünk ott mellette, tudja, hogy számíthat ránk! Igen, ez már ilyen pici korban is fontos!

És akkor a gyakorlatban néhány ötlet:

Foglalkoztató doboz: tegyél egy kosárba vagy dobozba (cipős doboz, ételtároló, stb) néhány játékot és használati tárgyat, amivel játszat. Minden nap, vagy minden játékidőben cseréld ki a benne lévő tárgyakat! 
Példák:
1, pingpong labda, műanyag pohár (nem eldobható), egy sípoló állat, kisautó
2, konyhai szűrő, műanyag kanál, valamilyen csörgő játék, babakönyv
3, néhány fa építőkocka, formabedobó, plüssfigura vagy baba, két-három különböző anyag: egy textilpelus, maradékanyag, és muszlin sál (amiért már nem kár ;) )
És így tovább. 

Tapintásfejlesztő doboz:
Tudjuk, hogy már az egészen kicsi babák is nagyon szeretnek tapicskolni - akármiben is, plusz amellett, hogy szórakoztató, a finom-motoros mozgást is fejlesztheti, minél több fajta textúrával találkozik a baba puha kis mancsa.
Nagyobb gyerekekkel lehet kincsvadászatot is játszani! Rakjunk a dobozba kis gumiállatokat, háztartási eszközöket (merőkanál, szűrő, kispohár, formabedobós formák, kisautó), stb.

desktop30.jpg
Figyelem! Ne hagyjuk magukra az apróságokat, ha tapintásfejlesztő dobozt adunk nekik!
A doboz tartalma lehet:
száraz falevél,
száraz tészta,
rizs (akár festve is),
liszt,
homok (homokgyurma ;) ),
szárazbab, kukorica, 
textil darabok, szalagok,
fekete-fehér papír felszabdalva,
víz,
stb.

A csodálatos popsitörlős doboz:
Szerintem a popsitörlős doboz isten ajándéka az anyáknak, a nyilvánvaló funkcióján kívül még azért is, mert a babák nagyon szeretik az a) lecsukható-kinyitható tetejű dobozokat, b) a dobozokat, c), minden olyat, amihez nem kellene hozzányúlniuk, miközben a szülők kétségbeesetten próbálnák eredeti céljuknak megfelelően használni valamit :)
Az én gyerekeim imádják a fáslikat, ezért arra gondoltam, hogy kicsit izgalmasabbá teszem nekik, és betettem egy gurigát egy popsitörlős dobozba - leírhatatlan siker a 2,5 éves és a 8 hónapos gyerkőcnél is! A nagyobb vissza is szokta tuszkolni a fáslit, és a kicsivel felváltva huzigálják ki a dobozból. Nagyon jól szórakoznak rajta! Még megfejeltem azzal is, hogy vékony, puha, színes sálakat is tettem a dobozba, így még tovább tart a móka.

Fásli és sálak helyett bármilyen szalagok, textil anyagok is megteszik persze.
Figyelem! Ha 15 cm-nél hosszabb anyagokat használunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül a babákat, a balesetveszélyt elkerülendően!

Perselyjáték:
Ha van otthon pókerkészlet és egy persely, akkor nem is kell nagyon törni a fejünket, hogy mivel szórakoztassuk a gyerekeket! :) (én pénzt nem szívesen adok a gyerekek kezébe, mert koszos)
Készíthetünk is persely-játékokat, nagyon könnyen. A legegyszerűbb talán a széles nyakú üdítős üveg és a szimpla színes üdítős kupakok. Mindent persze alaposan mossunk el, aztán hagyjuk, hogy ki-be pakolja a gyermek a széles szájú üveg nyakán át a kupakokat.

Még még néhány alternatíva perselyre:



És a kedvencem, egy kis extrával:

Leírás és elkészítés: itt.

 

 

Képek innen: 1, 2, a montázs a googleről választott képekből készült. 3, 4, 5, 6